Veelgestelde vragen

Wat is Code 95?
Code 95 is een EU-certificering voor beroepschauffeurs van voertuigen boven de 3,5 ton, die hen verplicht een 35 uur aan durende opleiding te volgen en regelmatig bijscholing te doen om hun rijvaardigheid en kennis up-to-date te houden. Het doel is de verkeersveiligheid te verbeteren en ervoor te zorgen dat chauffeurs voldoen aan de wettelijke eisen voor professioneel transport.
Heb ik in mijn situatie Code 95 nodig?
Code 95 is nodig voor iedereen die beroepsmatig goederen of passagiers vervoert in voertuigen waarvoor een rijbewijs C/CE of D/DE vereist is. Als je je C of D-rijbewijs uitsluitend privé of voor niet-commerciële doeleinden gebruikt is Code 95 niet benodigd.
Ik heb geen Code 95 op mijn rijbewijs. Wat nu?
Als je nog geen Code 95 op je rijbewijs hebt, kun je dit alsnog behalen door de vereiste cursussen te volgen. Code 95 is een verplichte kwalificatie voor beroepschauffeurs in de EU en bestaat uit een basiskwalificatie en nascholing.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om Code 95 te behalen:

Basiskwalificatie
Volg een basiscursus die bestaat uit theorie- en praktijkonderdelen.

Theorie
Verkeerswetgeving, Veiligheid en Gezondheid en Technische aspecten.

Praktijk
Rijvaardigheid, Veilig rijden en lading zekeren.

Slaag voor de examens die door een erkende instantie worden afgenomen.

Na het succesvol afronden van de basiskwalificatie, ontvang je een certificaat dat vijf jaar geldig is. Om je Code 95 geldig te houden, moet je binnen deze periode 35 uur aan nascholing volgen.

Nascholing
Volg 35 uur nascholing binnen vijf jaar, verdeeld over verschillende modules zoals rijoptimalisatie, veiligheid, en gezondheid.

Hoe moet ik de einddatum van mijn Code 95 interpreteren?

De einddatum van je Code 95 geeft aan tot wanneer je vakbekwaamheid geldig is. Deze datum staat vermeld op de achterkant van je rijbewijs, achter de categorieën waarvoor je Code 95 geldt (bijvoorbeeld C, C1, D, D1). Na deze datum mag je dus niet meer beroepsmatig een vrachtwagen of personenbus besturen.

Het is belangrijk om je nascholing op tijd te plannen, zodat je Code 95 niet verloopt. Zonder geldige Code 95 mag je namelijk niet beroepsmatig rijden.

Hoe kan ik mijn Code 95 verlengen?

Om je Code 95 geldig te houden, moet je elke 5 jaar 35 nascholingsuren volgen. Deze nascholing bestaat uit verschillende cursussen, waarvan minimaal 7 uur een praktijktraining moet zijn. Elke cursusdag telt mee voor 7 uur, dus in totaal volg je 5 dagen aan nascholing.

Daarnaast mag je in deze 5 jaar maar 1 keer dezelfde cursus herhalen. De overige cursussen moeten uniek zijn.

Wat is een Code 95 cursus?

Een Code 95 cursus is een training voor beroepschauffeurs in Europa die hen helpt hun vakbekwaamheid te behouden en op te frissen. Het is een onderdeel van de Europese wetgeving die stelt dat chauffeurs regelmatig bijscholing moeten volgen. Een Code 95 cursus bevat 7 scholingsuren. Je moet 35 uren volgen in een periode van 5 jaar.

Een Code 95 cursus is een verplichte nascholing voor beroepschauffeurs in Europa.

  • Duur: Elke vijf jaar moet je 35 uur nascholing volgen om je Code 95 te behouden. Hiervan moet minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining zijn.
  • Inhoud: De nascholing omvat zowel theorie- als praktijklessen. De cursussen moeten worden gevolgd bij opleiders die door het CBR gecertificeerd zijn.
  • Registratie: De gevolgde uren tellen alleen mee als de cursus door het CBR is gecertificeerd en de opleider de uren bij het CBR heeft geregistreerd.
Kan ik dezelfde Code 95 meerdere keren volgen?

Iedere beroepschauffeur mag in een nascholingscyclus (35 uur) 1 cursus herhalen en de overige cursussen moeten uniek zijn. Welke cursus je herhaalt mag je zelf weten. Een cursus die meetelt voor meer dan 7 uur, mag niet worden herhaald binnen een nascholingscyclus. Meer informatie leest je op de website van het CBR.

Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Als je alleen dag 1 van de ADR-nascholingscursus of ADR-verleningscursus hebt gevolgd, mag je dag 1 van één van deze cursussen nog één keer volgen. Je mag dan géén andere cursussen meer herhalen in dezelfde cyclus.
  • Als je de nascholingscursus chauffeur pluimveetransport of veetransport hebt gevolgd, mag je géén ADR-nascholingscursus doen in dezelfde cyclus én andersom.
  • Als je een ADR-nascholingscursus hebt gevolgd, mag je niet de nascholingscursus vervoer van personen met een handicap doen in dezelfde cyclus.
  • Als je een verplichte opleiding volgt op grond van andere EU-wetgeving, omdat je als chauffeur in andere EU-landen rijdt, mag je de nascholingscursus niet nog een keer volgen.
Waar kan ik een Code 95 cursus volgen?

Je kunt een Code 95 cursus volgen bij een opleider die door het CBR gecertificeerd is.

Voor het volgen van een nascholingscursus bekijk onze pagina cursussen https://wayseurope.com/cursus/

Welke cursus moet ik volgen voor Code 95?
Om je Code 95 te behalen of te verlengen, moet je in totaal 35 uur nascholing volgen binnen een periode van 5 jaar. Deze nascholing moet bestaan uit verschillende cursussen, waarvan minimaal 7 uur een praktijktraining moet zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van cursussen die je kunt volgen:

Theoriecursussen
Deze kunnen onderwerpen behandelen zoals verkeersveiligheid, rij- en rusttijden, en ladingzekering.

Praktijkcursussen
Minimaal één cursusdag moet een praktijktraining zijn, zoals rijvaardigheidstraining of een cursus defensief rijden.

E-learning
Je kunt ook e-learning cursussen volgen, waarbij een deel van de cursus online wordt gedaan en een deel klassikaal. Je mag maximaal 12 uur e-learning volgen binnen de 35 uur nascholing.

Het is belangrijk om te kiezen voor cursussen die door het CBR gecertificeerd zijn.

WAYS Europe biedt een breed scala aan cursussen aan, gericht op verschillende sectoren en vaardigheden. Deze cursussen zijn ontworpen om werknemers te helpen hun vaardigheden te verbeteren en hun kennis up-to-date te houden.

Voor een volledig overzicht verwijzen wij naar https://wayseurope.com/cursus/.

Wat zijn de kosten van een Code 95 cursus?
De kosten van een Code 95 cursus variëren, afhankelijk van het type cursus. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €150,- en €600,-.

Voor de exacte kosten van een de cursus verwijzen wij je naar onze pagina cursussen https://wayseurope.com/cursus/.

Wie betaalt voor de Code 95 cursus?

De kosten voor een Code 95 cursus worden meestal gedragen door de werkgever, aangezien het een vereiste is voor beroepschauffeurs om hun vakbekwaamheid te behouden. In sommige gevallen kan de chauffeur zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten, vooral als hij of zij als zelfstandige werkt.

Daarnaast zijn er soms subsidies of financiële regelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het dekken van de kosten. Het is raadzaam om bij je werkgever of opleider na te vragen welke mogelijkheden er zijn voor financiële ondersteuning.

Mogelijkheden voor financiële ondersteuning / Subsidies.

Voor verschillende nascholingscursussen is er subsidie beschikbaar.

SOOB-subsidie
Deze subsidie is beschikbaar voor bedrijven in de transport- en logistieksector. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) biedt deze subsidie aan om de kosten van nascholing te verlagen.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een Code 95 cursus?

Je kunt je inschrijven via onze website. Ga na de betreffende cursus waar je interesse naar uit gaat en klik op inschrijven. Of neem contact met één van onze coördinatoren opleidingen.

Mijn rijbewijs is langer geldig dan mijn Code 95. Moet ik dan toch een vervangend rijbewijs aanvragen om mijn code 95 te laten verlengen, ook al is mijn rijbewijs nog geldig?

Ja, als je rijbewijs langer geldig is dan je code 95, moet je een vervangend rijbewijs aanvragen om je geldige code 95 bij te schrijven. De geldigheidsdatum van code 95 vind je op de achterkant van je rijbewijs. Deze is toegevoegd aan categorie C en/of D.

Hoe kan ik de einddatum van mijn rijbewijs en code 95 gelijk krijgen?
Om de einddatum van je rijbewijs en Code 95 gelijk te krijgen, kun je de volgende stappen volgen:

Verleng je rijbewijs
Zorg ervoor dat je rijbewijs en Code 95 bijna tegelijkertijd verlopen. Dit betekent dat je je rijbewijs kort voor de einddatum van je huidige Code 95 verlengt.

Voltooi de nascholing op tijd
Zorg ervoor dat je de 35 uur nascholing voor Code 95 hebt voltooid voordat je je rijbewijs verlengt. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe einddatum van je Code 95 gelijk loopt met de nieuwe einddatum van je rijbewijs.

Vraag een nieuw rijbewijs aan
Nadat je de nascholing hebt voltooid, kun je een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. De nieuwe einddatum van je rijbewijs en Code 95 zal dan gelijk zijn.

Het is belangrijk om dit proces goed te plannen, zodat je niet zonder geldig rijbewijs of Code 95 komt te zitten. Als je vragen hebt over de specifieke timing of het proces, kun je contact opnemen met je gemeente of het CBR voor meer informatie.

Basiskwalificatie en nascholing bij rijbewijs C en D.

Rijbewijs C en D hebben ieder hun eigen basiskwalificatie. Als je onder de nieuwe regels zowel rijbewijs C als D haalt, dan heb je dus twee aparte basiskwalificaties nodig.

De nascholing hoeft niet dubbel. Heb je zowel rijbewijs C als D, dan is 35 uur nascholing voldoende om de geldigheid van beide te verlengen. Voor meer vragen over de basiskwalificatie kun je bij het CBR terecht.

Op zoek naar een cursus?

Wij hebben een heel groot aanbod. Kijk welke het beste bij je past.